Dileme morale în cultura organizațională
- dmelania
- 4 apr.
- 3 min de citit
Deși începutul articolului pare prezentarea unor concepte, veți descoperi o poveste despre măști, orice asemănare cu persoane sau fapte reale ținând, cel mai probabil, de hazard.
Cultura organizațională se referă la valorile și conceptele îmbrățișate de angajații unei firme, ce determină comportamentul lor și caracterul activității. Reprezintă un mod de a fi, care poate avea impact major asupra performanțelor companiei și asupra satisfacției membrilor ei. Inconștient sau conștient, cultura fiecărei organizații transcede individul. Dincolo de beneficiile materiale care aduc oamenii în relație cu o organizație, se află dorințe, valori, principii, care pot crea evoluție sau ...stagnare și conflict.
Simbolizate într-o poveste, ar putea suna cam așa:
A fost odata ca niciodată o școală de arte care își desfășura activitatea într-un castel de vis, cu grădini și terase verzi, cu săli mari de spectacole dar și cu cotloane intime, în care oamenii creau cu entuziasm părți din poveste. Pentru că era despre artă, se convenise să se poarte costume, așadar, în acest loc fiecare devenea ceva anume și putea scoate la suprafață laturi ale sale pe care probabil în altă parte le manifesta mai puțin, ceea ce în unele cazuri era o adevărată oportunitate.
Așa se face că și-au ales câte un personaj și au creat o dinamică inedită, complexă și structurată: găseai leu, panteră, tigru, ghepard, cameleon, câine, pisică, păsăroi, gaiță, furnicuțe, papagal, maimuță, meduză ... și lucrurile pot funcționa bine în artă cu orice fel de viețuitoare atâta timp cât există spațiu între speciile care nu se potrivesc între ele și atâta timp cât leul, desemnat lider, vede, știe și comunică obiectiv zonele de acces ale fiecăruia.
Drept urmare, tigrul, pantera și ghepardul merg în pădure să asigure hrana, furnicuțele fac ordine și gătesc, cameleonul se distrează apărând din neant în fața altora... și tot așa, până când, păsăroiului (care, încurajat de leu, se proclamase “magnificus”), ii vine ideea că furnicile ar trebui să zboare, iar el ar trebui să vâneze, căci în spatele penelor, zice el, ar zace un tigru mai puternic decât cel de acum.
Leul este un pic sceptic, însă păsăroiului i se alătură gaița, maimuța și papagalul, și uite cum, susurând-i-se consecvent povești de adormit oamenii mari, leului începe să-i placă propunerea și nu mai vede ca păsăroiul nu are colți și gheare sau că furnicile nu pot zbura.
Până într-o zi, când, ce să vezi, furnicile zboară pe bune...
Ședință mare la castel:
“Ce facem acum?”
“Să preia totul celelalte furnici” zice gaița.
“Este o propunere demnă de un bonus!” zice maimuta. “Și să declaram trântori toate furnicile plecate!”
“Sa înlocuim leul” zice păsăroiul, care mereu a gândit adaptativ pentru el și stie că i se poate tăia capul dacă nu face repede ceva să se salveze.
“Sa facem o propunere furnicilor evadate!” zice pantera.
Dar furnicile zburătoare erau deja departe...
“Să aplicam vechiul slogan!” zice pisica. Cel cu “căutăm oameni care îndrăznesc sa viseze, oferim spațiu pentru libertatea de gândire”
Toți se uită unii la alții... nu-și amintesc cum făceau asta, căci sloganul fusese zidit la renovarea castelului, precum Ana lui Manole.
Intr-o notă optimistă, am putea gândi că școlile de artă din când în când se reinventează.
Probabil ați avut impresia uneori că, în spatele cuvintelor dintr-un schimb de replici, se află o emoție aparent fără legătură cu ceea ce se discută: furie, neputință, dezamagire, simpatie, triumf, bucurie. Folosită constructiv, acea emoție poate făuri idei, prietenii, acțiuni.
Intrăm în relații având dorințe și nevoi inconștiente, iar aceste forțe pot duce la conflicte puternice și ... destul de subiective.
Învățarea stilurilor de management este depașită, poate de aceea a apărut în ultimele zeci de ani psihanaliza organizațională, care se axează pe înțelegerea dinamicii grupurilor într-un mod diferit. Ca angajator, când înveți să înțelegi și să motivezi oamenii, să aduci în companie persoane potrivite culturii organizaționale și obiectivelor tale, schimbările se întâmplă, sub privirea ta. De cealaltă parte, ca angajat, când nu te mai regăsești în grupul respectiv, cauți un alt reper, concordant cu valorile tale, care să-ți asigure spațiu, recunoaștere și creștere, relații mai sănătoase.
Atât pentru a te regăsi cât și pentru a găsi și motiva oamenii potriviți, ai nevoie de o oglindă. Una obiectivă, neutră. Un specialist în psihodinamica relațiilor umane vine în relație cu tine având empatia și știința necesare pentru a te ghida pe drumul autocunoașterii, astfel încât să înțelegi mecanismele propriei funcționari.
De aceea, un proces de consiliere psihologică schimbă mai mult decât un curs motivațional, produce modificări profunde și de durata. Desigur, asta necesită curajul de a-ți asuma dorința sau nevoia de schimbare. Și răspunderea pentru partea ta de implicare.
Oricum ar fi, soluții există și le vei găsi (individ sau organizație) când vei fi pregătit pentru schimbare!
Comments